tiistai 26. helmikuuta 2008

turistina Prahassa ja Kutna Horassa

Viime viikko meni pitkälti Hannan ja vaihtareiden kanssa ympäri Prahaa pyöriessä. Keskiviikkoiltana oli mun, Mitjan ja Luc:n vuoro laittaa ruokaa, mutta keittiön valtavasta koosta johtuen suurimman osan ruoasta teki Mitja, joka edesauttoi sitä, että se oli suht syötävää :) Ruokailun jälkeen kävimme vielä tietenkin student pub Juve:ssa, jossa muutenkin tulee vietettyä aikaa melkein joka ilta. Hanna yöpyi pari yötä viehättävässä Jarov D "hotellissa" ja loput yöt punkkasit meidän asuntolassa. Keskiviikon yllätäviin käänteisiin lukeutui jonkinlainen tulipalo dormikerrostaloni alakerrassa, jonka jälkeen aula oli täynnä savua. Tämän seurauksena myös netti lakkasi toimimasta 5 päiväksi!!!

Torstaina oli vuorossa pakollinen 5 tunnin turistikävely Prahan vanhassa keskustassa, joka alkaa tulla jo aika tutuksi. Perinteisiä turistikuvia tuli otettua noin sata, joka on suhteellisen riittävästi. Lisäksi vietimme aikaa illan taas yllättäen Juvessa. Perjantaina klo 10 tuli "mukava" tsekkitäti potkimaan Hannan pois residenssistään, jonka jälkeen oli vuorossa Hannan ja hänen tavaroiden salakuljetus ohi oman dormini aulan tsekkitädin. Operaatio sujui yllättävän jouhevasti, sillä tuona hetkenä sattui resepsuunissa olemaan vähemmän militanttivaikutteita omaksunut täti. Hommasimme Hannalle myös kämppikseni dormikortin, koska ilman sitä eivät tädit päästä sisään dormiin. Luc oli poissa koko viikonlopun, joten vaihdoimme vain hänen korttiinsa Hannan kuvan ja kaikki olivat tyytyväisiä, myös alakerran tädit. Hanna tunnettiinkin loppuviikon nimellä Luci. Perjantaina emme tehneet hirveästi mitään muuta erikoista, illalla käytiin keskustassa olevassa pubissa, mutta menimme suht aikasten nukkumaan, jotta jaksoimme lähteä seuraavana päivänä reissuun.


Prahan linna yövalaistuksessa, pakollinen turistikuva :)

Klo 9.53 lähti juna lauantaiaamuna kohti Kutna Horaa ja kaikista ennakkoluuloistani poiketen juna oli ajoissa ja lipun ostaminenkin sujui odotettua jouhevammin. Kutna Hora sijaitsee noin tunnin junamatkan päässä Prahasta ja on kuuluisa katedraalistaan ja kirkosta, jonka koristelut ovat tehty ihmisten luista. Jälkimmäinen oli erittäin vaikuttava sisältä ja infolehdykkä kirkon ja kaupungin historiasta löytyi vielä suomeksi! Olisimme halunneet vielä käydä Kutna Horan hopeakaivoksissa, mutta ne olivat avautuvat vasta turistikauden alettua huhtikuussa. Noh ehkä ilman tuota kokemusta pystyy elämään :) Palasimme Prahaan noin kuudelta, jonka jälkeen otimme päikkärit ja lähdimme Noemin luokse viettämään etkoja. Olin tuonut Suomesta mukanani Minttu-viinaa ja Salmaria, jota maistelimme suomalaisten juomalaulujen säestyksellä. Yllättäen monet vaihtarit pitivät Salmarista, mitä en ennalta osannut ollenkaan aavistaa. Noin klo 00.00 lähdimme käymään vielä Mischmasch diskossa, jossa viihdyimme noin 3 tuntia ennen kuin väsymys alkoi painaa.


Sisällä Kostnice:ssa, eli luukirkossa.


Kutna Horan katedraali.

Sunnuntai olikin sitten lämpimin päivä, mitä olen Prahassa tähän mennessä kokenut. Lämpömittari hipoi plus 20 astetta ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Lähdimme tämän innoittamana Hannan ja Jacquie:n kanssa vanhan kaupungin torille ottamaan vuoden ensimmäiset terassidrinksut, mikä tuntui helmikuussa aika koomiselta. Lisäksi kävimme Hannan kanssa vielä vanhalle juutalaishautausmaalla, sekä Petrin Hill:llä. Illalla oli vielä pakko käydä Juvessa vetäsemässä pannarit, ennen kuin piti Hannan piti lähteä pakkaamaan.


Valmiina vuoden ensimmäiselle terassidrinksulle!

Maanantaiaamuna karu todellisuus iski aika kovaa päin näköä. Tällä viikolla on minulla yksi kolmesta intensiivikurssistani, joten ohjelmassa on luentoja, kotiläksyjä ja vielä kerran luentoja. Onneksi kurssi vaikuttaa suht helpolta, mutta 7 tuntia joka päivä paahtavan kuumassa luokkahuoneessa koettelee kyllä hermoja. Lisäksi muillakin kursseilla alkaa olla kotiläksyjä, joten pelkkää turistielämää ei voi enää viettää.

tiistai 19. helmikuuta 2008

Strc prst skrz krk

Kyllä, otsikko on tsekkiä ja tarkoittaa vapaasti käännettynä ” laita sormi kaulasi läpi ”. Erittäin hyödyllinen lause moniin arkielämän tilanteisiin. Käyn täällä Prahassa tsekinkielen tunneilla ja täytyy sanoa, että kyseisen kielen opiskelu ei ole aivan mutkatonta. Monet sanat koostuvat liian monista konsonanteista ja varsinkin (rˇ) äänteen tekeminen on erittäin vaikeaa. Osaan kuitenkin jo perustervehdykset tsekiksi, sekä tilata oluen ravintolassa: ”Dam si jedno pivo prosim”.

Muut 2 kurssiani vaikuttavat tsekin kieleen verrattuna aika helpoilta. Maanantaisin käyn International Marketing:n luennoilla ja tiistaisin minulla on: Evaluation of investment projects on non-profit sector. Jälkimmäinen kurssi ainakaan ensimmäisen luennon perusteella hirveän mielenkiintoinen, mutta 6 ECTS:ää tuntuu irtoavan suht helposti. Lisäksi suoritan täällä 3 intensiivikurssia, joista ensimmäinen on ensi viikolla.

Viime viikkolla alkoivat siis luennot. Luokkahuoneiden löytäminen osoittautui yllättävän haastavaksi ja kerran löysinkin itseni parin muun vaihtarin kanssa kuuntelemasta tsekinkielistä opetusta ekonometriasta. Tiistaina oli Buddy Systemin järjestämät Nation2Nation bileet Kamakaze-klubilla, joka oli sata-kertaa parempi paikka kuin Exit-klub. Huonekaverini onnistui illan aikana hukkaamaan narikkalappunsa, joten jouduimme hengaamaan klubilla neljään asti. Onneksi taksin sai aika nopeasti ja vielä erittäin edullisesti. Taksi täällä maksaa kaupungin toiselta puolelta dormeille 200 korunaa, eli noin 8 euroa. Halpaa kuin saippua verrattuna Suomen riistohintoihin. Keskiviikko koululla olikin sitten vähän väsyneempi päivä, mutta onneksi ohjelmassa oli vain yksi luento. Illalla pari Unkarilaista tyttöä teki pienelle porukalle ruokaa ja ensi viikolla on mun, Mitjan ja Luc:n vuoro loihtia jotain unohtumattoman hyvää ruokaa, saa nähä kuinka onnistutaan, sillä keittiöt dormissa koostuvat yhdestä keittolevystä ja minibaarin kokoisesta jääkaapista.

Reka Petra, Noemi ja Cony Juve-student pub:ssa, joka sijaitsee dormin vieressä.

Perjantaina kävin yksin kiertelemässä keskustassa, jotta vähän oppisin kulkemaan siellä. Prahan keskusta on täynnä pieniä kujia, joten paikallisetkin eksyvät siellä aika helposti. Lauantaina tehtiin sitten porukalla kunnon turistikierros vanhassa kaupungissa ja Prahan linnassa. Oli ihan mukava kävellä kaupungilla, sillä sää oli mitä loistavin. Illalla oli ohjelmassa kahdet synttärit, sekä päädyimme vielä niiden jälkeen Wencelas Squaren lähellä olevaan Lucerna-diskoon.

Prahan katedraali


Kuvassa: Mitja, Petra, Daniel, minä, Jacquie, Noemi ja Reka Lucerna-klubilla.

Sunnuntaina oli tarkoitus tarkoitus mennä käymään Kutna Horassa, jonne matkaa on Prahasta noin 1,5 tuntia. Urheasti vääntäydyttiin parin vaihtarin kanssa Florencen dösäasemalle vähän yli kahdeksitoista, sillä netin mukaan dösän pitäisi lähteä klo 12.50. Noh kyseltyämme dösäaseman ”erittäin mukavilta” virkailijoilta asiasta saimme kuulla, että tänään ei menekään dösää klo 12.50. Lähdimme sitten käymään Prahan pohjoispuolella sijaitsevassa Troja palacessa ja yritämme Kutna Horan matkaa jälleen ensi viikonloppuna, toivottavasti tällöin meitä onnistaa ☺


Jacquie, minä ja Sini Troja Palace:ssa.

Tällä viikolla on ohjelmassa koulun lisäksi norjalaisen kämppiksen synttärit ja keskiviikkona tulee Hanna tänne ihmettelemään kuinka täällä on niin halpaa verrattuna Århusiin!

maanantai 11. helmikuuta 2008

Orientaatioviikko ja Ice-breaking Weekend

Ensimmäinen kokonainen viikko meni pitkälti tutustuessa kouluun, Prahaan ja vaihtareihin. Maanantaina kirjauduttiin kouluun sisään, saatiin opiskelijakortit, matkakortit plus pari muuta korttia, joiden käyttötarkoitusta en ole vielä selvittänyt. Maanantaina oli myös vuorossa ensimmäinen kosketus Tsekkiläisen kouluruokalan antimiin. Noh ruoka maksaa sen 1,5 euroa, mutta ei sitä hyvällä tahdollakaan voi hyväksi sanoa. Maanantaina oli vielä ihan ok makusta safkaa, mutta keskiviikkona oli vuorossa lihaköntsä, jonka ulkonäön perusteella luulimme olevan kanaa, mutta ei se kyllä maistunut siltä... Eikä se kyllä maistunut miltään muultakaan perinteiseltä lihalta. Noh yritän välttää siis kyseistä Sodexhon raflaa tästä lähtien. Koululla on myös onneksi toinen ruokala, jonka nimi on Academic Club. Kävin tänään syömässä siellä ja sen antimet olivat ihan hyvän makusia. Ruoka on tosin kalliimpaa, mutta ehkä sitä voi euron maksaa enemmän ruoasta, jonka pystyy syömään.

Ihanan näköinen kotitaloni Jarov G

Itse koulu on varsin mukavan oloinen. Laitos jakautuu kolmeen eri osioon: Old building, New building ja Paradise building. Viimeisin on rakennettu 2 vuotta sitten ja meidän vaihtareiden kurssit ovat pääasiassa siellä. Koulu sijaitsee aivan päärautatieaseman vieressä ja vanhaan kaupunkiin on matkaa ehkä 5 minuuttia. Koululta dormeillä pääsee kätevästi yhdellä sporalla ja matka kestää noin 15 minuuttia.

Tiistaina kiertelimme vähän vanhassa kaupungissa ja kävimme kuuntelemassa yhden luennon tsekin historiasta. Lisäksi kävin parin vaihtarin kanssa Ikeassa. Keskiviikkona oli koulun järjestämä kiertokäynti Prahan keskustassa ja kiipesimme mm. Vanhan kaupungintalon torniin, mistä oli erittäin hienot näköalat Prahan yli. Keskiviikkoiltana oli sitten Buddysystemin eli paikallisen KY:n järjestämät ensimmäiset Nation2Nation bileet Exit-klubilla. Sijainniltaan paikka on erittäin hyvä, vain 200 metriä dormeilta, mutta muuten paikka oli aika kauhea. Klubi oli korkeintaan alakertsin kokoinen ja aivan täynnä ihmisiä. Tunnelma oli vähän kuin mursubileissä. Noh kyllä siellä tuli neljään asti viihdyttyä, mutta täytyy sanoa, että onneksi buddysystemin bileet eivät aina ole kyseisessä paikassa.


Vanhankaupungin tori kaupungintalon tornista kuvattuna


Vasemmalta katsoen: Asbjörn, minä, Petra, Reca, Noemi, Gianluca, Cortney, Luc ja Sjoerd

Torstai olikin sitten vähän hiljaisempi päivä. Koulu oli järjestänyt taas kiertokäynnin läheiselle kukkulalle, jonka nimi on Petrin hill, mutta kovin moni ei retkelle osallistunut

Perjantaina olikin sitten aika lähteä Buddy Systemin järjestämälle Ice Breaking Weekend:lle. Paikka sijaitsi noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä Prahasta, jossain Etelä-Bohemian leirikeskusalueella. Yhteensä vaihtareita mahtui mukaan reilut 100, joten kaikille ei tilaa ollut. Ensimmäisenä iltana oli vuorossa paljon leikkejä ja kisailuja, jotka olivat itse asiassa yllättävän hauskoja. Illalla oli bileet, jotka kestivät noin neljään. Seuraavana päivänä porukka olikin sitten enemmän tai vähemmän väsynyttä, jotkut jaksoivat vielä kisailla, mutta suurin osa ( mukaan lukien minä ) kävimme vain kävelyllä läheisessä kylässä. Illalla oli sitten taas vuorossa bileet. Itse menin onneksi nukkumaan jo kolmelta, mutta jotkut jaksoivat jatkaa kuuteen.. Ilmeisesti etelänihmisten juomapää ei ole niin hyvä kuin meidän pohjoisen karpaasien, sillä joku oli päättänyt laatata ympäri yhtä makuuhuonetta. Onneksi en nukkunut kyseisessä huoneessa =).

Leirikeskus




Petra ja Lorene Sloveniasta, sekä Noemi Unkarista

Sunnuntaina lähdimme takaisin mökiltä ja palasimme dormeihin. Eilen ei tapahtunut juurikaan mitään mielenkiintoista, kävin toisen kämppikseni, norjalaisen Asbjörnin kanssa pizzalla, mutta muuten vain hengasin kotona. Flunssa on päässyt vähän iskemään, joten ei olutta meikäläiselle vähään aikaan. Tiistaina olisi kyllä taas Buddy systemin järjestämät Nation2Nation bileet, mutta en tiedä vielä menenkö sinne. Viimeinen meidän kämpän neljästä asukista ei ole vieläkään saapunut, mikä on vähän kummallista. Kahden kämppiksen kanssa on kyllä käynyt hyvä tuuri, sillä sekä Luc että Asbjörn ovat todella rentoja tyyppejä.

Tänään alkoi sitten koulu, olen ollut jo yhdellä luennolla ja noin tunnin päästä pitäisi mennä ensimmäiselle tsekin kielen kurssille. Tähän mennessä olen oppinut 3 tsekinkielistä sanaa: pivo = olut, dekuji = kiitos ja nadrazi = juna-asema. Toivottavasti kurssilla opin edes muutaman uuden sanan, koska varsinkin vähän syrjäisemmillä tsekin seuduilla kukaan ei ymmärrä englantia. Reissujakin pitäisi alkaa suunnittelemaan, sillä jos torstaihin mennessä ostaisi lentolipun Aireurope:lta, saisin toisen lipun kaupanpäälle. Suunnitelmissa olisi ainakin vierailla Krakowassa, Berliinissä ja Amsterdamissa. Myös Tsekin pieniin kaupunkeihin olisi mukava päästä tutustumaan.

lauantai 2. helmikuuta 2008

Ensimmäiset päivät Prahassa

Nonni nyt ollaan sitten täällä Prahassa eli niin kutsutussa Itä-Euroopan Pariisissa. Matka meni yllättävän hyvin, Finnair ei hukannut laukkujani ja tutori eli Czech Buddy nimeltään Michal oli vielä kentällä vastassa! Päätettiin sitten ottaa taksi, koska oli loppujen lopuksi paljon kätevämpi ja samaan aikaan saapui myös yksi tyttö Kanadasta kentälle. Ja kukas sitä vaihdossa millään sporilla ja metroilla ajelis....

Mentiin sitten taksilla läpi keskustan ”vähän” syrjäisemmälle seudulle, mistä uusi kotini löytyi. Edessäni jökötti tuo 12-kerroksinen kommunistisen rakennustaiteen helmi, joka suhteellisen pilvisessä säässä näytti ehkä rumimmalta rakennukselta mitä vähään aikaan on joutunut silmilläni todistamaan. Noh rohkeasti sitten vaan sisälle, koska ennakkoluuloinen ihminen ei pääse elämässään pitkälle.

Aula oli ihan jees, jos poisluetaan se pienoinen neuvostoliittolaisen vankilan tunnelma, mikä alakerran arkkitehtuurisista ratkaisuista pystyi aistimaan. Onneksi Michal oli mukana, sillä resepsuunin täti ei todellaan tehnyt elettäkään siihen suuntaan, että olisi ymmärtänyt sujuvaa englantiani. Noh Michalin avulla saatiin kirjattua meikäläinen dormiin sisälle ja sain avaimet. Lisäksi meidän piti vierailla vielä toisen tädin luona, joka antoi minulle oleskelulupakortin dormissa, sekä allekirjoitettavaksi noin 7 erilaista paperia, jotka tietenkin olivat tsekiksi jotta en varmasti ymmärtäisi niistä mitään. Samainen täti rekisteröi minut sitten dormissa asuvaksi ja laittoi muka nettini toimimaan... Noh ei toiminut pariin päivään. Lisäksi ohjelmassa oli vielä pöytälampun hakeminen kolmannelta tädiltä. Kaikkia näitä herttasiat tsekkirouvia yhdisti seuraavat asiat: englanninkielen täydellinen taidottomuus, v-mäinen asenne, sekä sitruunan niellyt ilme kasvoilla.

Noniin ja ennakkoluulottamasti lähdin Michalin kanssa hissillä kohti dormikerrostani, kämppä sijaitsee ylimässä kerroksessa, joten hissin olisi paras toimia moitteettomasti koko vaihtoajan. Astuessani sisään soluhuoneistooni oli näky aika mielenkiintoinen: ei se kämppä nyt niiiiin huono ole mihin olin valmistautunut ja mitä ulkootapäin pystyis kuvitella, mutta ei se lähellekään KY-kämppien tasoa ole. Maalit ropisee seinistä ja kaikki on mukavan 70-lukulaisen näköstä. Onneksi yhteinen tila oli huonommassa kunnossa kuin itse huoneeni. Se on ihan ok, aika pieni kylläkin koska jaan sen kanadalaisen Luc:en kanssa. Onneksi kuitenkin näköala korvaa moni kämpän kuntoon liittyviä puutteita, kyllä olisi ottanut päähän, jos olisin joutunut ekassa kerroksessa asumaan, niin kuin eräs hollantilainen. Kanukki vaikuttaa vielä ihan rennolta tyypiltä ja juo olutta mikä on aina positiivinen asia. Muut kaksi dormissa asujaa eivät olekaan vielä saapuneet paikanpäälle, joten niitä en osaa vielä kommentoida.

Ensimmäisenä yönä ei sitten patterit toimineet meidän kämpässä ja ilmeisesti Tsekeissä ei harrastate ikkunoissa tai ovissa mitään eristeitä, sillä huoneessa oli erittäin kylmä. Onneksi tuli villasukat otettua mukaan! Michal onneksi kävi kirjottamassa respatädille viestin ja korjaaja saapuikin aamulla laittamaan patterit kuntoon. Tosin ei täällä silti vieläkään mitenkään järjettömän lämmin ole.
Ekana iltana käytiin suht lähellä dormia sijaitsevassa pubissa, jonka nimi oli muistaakseni Polo. On Praha kyllä vähän kallistunut sitten viime visiitin vuonna 2005, mutta kyllä se olut irtoaa täältä vielä eurolla.

Perjantaina käytiin pyörimässä vähän keskustassa katsomassa turistinähtävyyksiä. illalla käytiin vielä meksikolaisessa pubissa ja sen jälkeen mentiin Wencelas Squaren lähellä olevaan diskoon, jossa oli 80-90-luvun musiikin bileet. Sisäänpääsymaksu oli noin 100 kuronaa, mikä on nopeasti käännettynä 4 euroa. Olut irtosi baarista 35 kuronalla, mikä laittoi kyllä suomipojan naaman tyytyväiseen hymyyn. Lauantaina tuli nukuttua yllättäen aika pitkään, koska oltiin kämpillä vasta viiden aikaan. Yhen aikaa herättyämme käytiin syömässä ja alettiin pohtia pitäiskö sitä kuitenkin lähteä tänään myös baariin... Noh kyllähän me sitten lähettiin. Ensin käytiin Viereisen dormin alakerrassa olevassa student pub:ssa ja sen jälkeen lähdettiin 45 minsan spora ja bussimatkan päähän Diskoon, jonka nimi oli Mischmasch tai jotain vastaava. Paikka oli mukava, mutta tunnin paluumatka ei. Prahassa on kyllä se hyvä, että sporat kulkevat läpi yön, joten taksia ei tarvitse ottaa. Sunnuntai vietettiinkin jo sitten vähämmen alkoholin liittyvien aktiviteettien parissa, eli kävimme kiertelemässä keskustassa mm. Charles bridgella ja Prahan linnassa. Prahaan kannattaa muuten tulla tänä vuonna, sillä kahtena seuraavana vuonna kunnostetaan Charles bridge suurimmilta osin, joten se tulee olemaan rakennustelineiden peitossa. Tällä hetkellä kunnostuksen kohteena on vasta sen ihan alkupätkä, joka ei oikeastaan haittaa yhtään hyvien turistikuvien ottamista

Orientaatioviikon kuulumisia ja muutenkin tsekkiläisestä elämästä kirjottelen lisää tän viikon lopussa.

Näkymä Prahan yli kämppäni terassilta.


Charles Bridge ja taustalla Prahan linna. Kuvassa: minä, Michal, Michal, Arielle, Sini, Miro ja Jacquie



Ariella, minä ja Buddyni Michal Old Town Squarella


Mexico Pub:ssa


Prahan vanha kaupunki